Ön itt jár: Gyakori kérdések

Alap információk

Mire használhatók a virtuális szerverek?

Bármire, amire egy standard x86/x64 szerver vagy VPS-t használható; webszerverként, VOIP alkalmazásra, fájlszervernek, vagy bármi másra. A felhasználás módja nem sértheti az ÁSZF-et és Magyarország hatályos jogszabályait.

Milyen technikai felkészültségre van szükség?

A felhőben a szerverek létrehozása nagyon egyszerű, nem igényel speciális tudást, de a saját szervereiért Ön felel, így legalább alapszintű informatikai ismeretekre szüksége lesz.

Milyen virtualizációs technológiát használ az InviCloud?

Az InviCloud a VMware legújabb, vCloud Director 5.1-es verziójára épül. Ez megoldás lehetővé teszi, hogy a megrendelt erőforrásokból tetszőleges számú, méretű és típusú virtuális szervereket hozzanak létre automatikusan perceken belül.

Azt értem, hogy processzor szám alapján fizetek, de mégis milyen processzor?

Az InviCloud szolgáltatást nyújtó szerverek a legmodernebb, Intel® Xeon® E5 generációs processzorait használják, melyek gyorsaságát és számítási kapacitását most Ön is elérheti.
Egy vCPU megvásárlása egy processzor mag használatára ad lehetőséget.

Milyen hozzáférést kapok?

A webes felületről konzolhozzáférést biztosítunk. A feltelepített gépekhez ezután bármilyen hozzáférést adhat (pl. SSH vagy távoli asztal), de ne felejtse el ezeket átengedni a tűzfalon is.

Létrehozhatok több InviCloud hozzáférést is?

Egy Ügyfél több InviCloud hozzáférést is létrehozhat, de ezek csak külön, egymástól teljesen függetlenül menedzselhetőek, az erőforrások nem vonhatóak össze.

Az InviCloud rendszerei milyen redundanciával rendelkeznek?

A szolgáltatás minden elemében redundáns, professzionális hardware elemekből épül fel. A futtató szerverkörnyezetre (storage, blade szerverek, hálózati eszközök) 99,9%-os rendelkezésre állás biztosított.

Fizetés, számlázás

A bankkártyás fizetés milyen banknál történik?

A bankkártyás fizetés az UniCredit bank rendszerén keresztül a https://secureshop.firstdata.lv/ oldalon történik.

Milyen bankkártyával tudok fizetni?

A bankkártyával történő internetes vásárlás lehetőségét a kártya kibocsátója határozza meg. Az UniCredit Bank MasterCard, Maestro, Visa, Visa Electron emblémákkal ellátott kártyák elfogadását biztosítja, amennyiben azok rendelkeznek érvényesítési (CVC, CVV) kóddal.

Milyen gyorsan kapom meg a hozzáférésem?

Az InviCloud erőforrásaiért kétféleképpen fizethet, és a fizetés módja egyben meghatározza a hozzáférés gyorsaságát. Bankkártyás fizetésnél a befizetésről azonnal visszaigazolást kap, ilyenkor a leggyorsabb az aktiválás, csak pár perc. Ha utólagos fizetést választ, akkor az aktiválás maximum 3 munkanapig tart, de ha Ön nem Invitel ügyfél, akkor ehhez szükség van a szerződés visszaérkezésére.

Erőforrások

Hogyan növelhetem az erőforrásaimat?

Leállított gépnél a megvásárolt erőforrások maximumáig bármikor növelheti egy szerver erőforrásait. Ha nem rendelkezik elegendő erőforrással, azt az Erőforrás konfigurátorban bővítheti. A változtatások néhány másodperc alatt megtörténnek.

Hogyan csökkenthetem az erőforrásaimat?

A diszkek csökkentése technikailag nem megegedett. Ezt úgy lehet megoldani, hogy létre kell hozni egy új diszket, majd arra át kell mozgatni a nagyobb diszk tartalmát, és végül törölni azt.

Az InviCloudban tárolt adataimat milyen fizikai adattárolókon keresztül érem el?

SAS (Serial Attached SCSI) diszkek, melyek Fibre Channel csatlakozásúak. A diszkek sebessége 15 000 rpm (Revolutions Per Minute/ percenkénti fordulatszám).

Szoftverek, licenszelés

Telepíthetek Windows operációs rendszert a virtuális gépemre?

Igen, használhatja az InviCloudban megvásárolható havidíjas operációs rendszereket, vagy feltöltheti a saját operációs rendszer telepítő lemezképét. A feltöltött szoftverek nem sérthetik az ÁSZF-et és Magyarország hatályos jogszabályait.

Hogyan lehet jogtiszta Windows Server-em az InviCloud felhőben?

Nincs más dolga, mint kiválaszt a regisztrációkor annyi darab Windows Server licenszet, ahány virtuális szerverre azt telepíteni kívánja.

Elérhetőek-e más Microsoft termékek az InviCloud felhőben?

Igen, a regisztrációkor, vagy később több Microsoft termék közül választhat, melyek az InviCloud rendszeren belül, havi szolgáltatási díjakért érhetőek el.

Hogyan licenszelődnek a Microsoft termékek az InviCloud felhőben?

A Microsoft kifejezetten hosting- és felhő-szolgáltatók számára tart fenn egy licenszkonstrukciót, mely lehetővé teszi, hogy a InviCloud szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek a Microsoft termékeit havi szolgáltatási díjért vegyék igénybe, beruházás nélkül, akárcsak a InviCloud virtuális szervereket.
Az InviCloud szolgáltatás keretein belül igénybe vett Microsoft termékekhez frissítési garancia (Software Assurance) is tartozik

Meddig tart a Windows Server próbaideje?

A Windows Server bármely kiadása telepíthető aktiválás nélkül, és az aktiváláshoz 60 nap áll rendelkezésre. A 60 napos próbaidő emellett háromszor alaphelyzetbe állítható. A művelettel az eredeti 60 napos próbaidő 180 nappal meghosszabbítható, így összesen 240 napos lehetséges próbaidő áll rendelkezésre. Bővebb információ: http://support.microsoft.com/kb/948472/hu

Mi alapján fizetem a Microsoft termékek licenszdíjait?

A linceszdíjak használni kívánt terméktől függnek. Léteznek infrastruktúrális típusú termékek (pl. Windows Server, vagy SQL Server), amik esetében virtuális gépenként kell fizetni; és léteznek alkalmazások, amik esetében az alkalmazást igénybe vevő felhasználók/emberek száma alapján kell licenszdíjat fizetni. Amennyiben Ön összetettebb rendszert kíván megvalósítani az InviCloud felhőben, úgy természetesen lehetséges olyan konstrukció, amikor több terméket –eltérő módon- kell licenszelni. Alapelv, hogy egy megoldás, vagy rendszer által használt minden terméket licenszelni kell.

Példák infrastukturális, azaz virtuális szerverenként licenszelődő termékekere: Windows Server, SQL szerver
Példák az alkalmazásokra: Microsoft Visio, Project, Visual Studio, Team Foundation Server, Office

Egyszerűbb licenszelési példák:
Egy Windows Server, pl. egy egyszerű weboldal számára: 1db Windows Server licensz
Egy Windows Server, egy összetettebb (SQL Standard rendszert használó) weboldal számára: 1db Windows Server licensz és 1db SQL Server Standard licensz.

Összetettebb licenszelési példák:
Ha Ön szeretne egy SharePoint Server rendszert, akkor szüksége lesz annyi Windows Server licenszre, ahány virtuális gép kell a rendszer kialakításához; annyi SQL szerver licenszre, ahány SQL szervert telepít, vagy annyi SQL felhasználó licenszre, ahány felhasználó eléri a rendszert (válassza az olcsóbb megoldást); és annyi SharePoint licenszre, ahány felhasználó eléri a rendszert.

Honnan tudhatom, hogy egy kiválasztott licenszhez milyen funkciók tartoznak?

Az egyes licenszek esetén jogtisztán igénybe vehető termékek funkcióit a Microsoft weboldalán tekintheti meg (idegen nyelven): Microsoft Services Provider Use Rights

Nem látok verzió megjelölést a licenszeknél (pl: Office 2010), miért?

Mert az InviCloud szolgáltatás keretein belül igénybe vehető licenszek nem verzióhoz kötöttek, így Ön bármely azonos platformra írt verziót telepítheti az adott termékből. A verzió szám kiválasztására az admin felületen lesz lehetősége.

Nem találok asztali számítógépre való (pl: Windows 7, Windows 8) licenszeket. Miért?

Mert a Microsoft felhőszolgáltatások számára fenntartott licenszkonstrukciója kizárólag szerver operációs rendszereket tartalmaz. Ha asztali számítógépét szeretné helyettesíteni, kérjük válassza a Windows Server 2012-t.

Hálózat

Több IP címem is lehet?

Igen. Minden erőforrás csomaghoz 1 db publikus IP címet biztosítunk ingyen, de ezen felül továbbiak igényelhetők, és azok tetszés szerint oszthatók el a szerverek között. A publikus hálózat mellett a felhőnek van egy belső hálózata is, belső IP címekkel.

Milyen tűzfal fogja védeni a szervere(i)m?

A felhőben minden szerver hálózati kapcsolatát tűzfal védi, amit a webes felületről tud konfigurálni. A tűzfalat a szerver létrehozása után, igényei szerint tudja beállítani. A legjobb tűzfal sem tudja kivédeni, ha egy szoftverben biztonsági rés van, ezért ne felejtse el a szoftvereit frissen tartani, mert az új verziók általában biztonsági javításokat is tartalmaznak.

Linux szerver telepítésekor milyen alhálózati maszkot és átjárót (Gateway) kell megadni?

Maszk: 255.255.255.0 Átjáró: 192.168.0.1

Milyen hálózati beállításokat kell használnom a szerveremnél?

A beállítások nagy része automatikusan történik, de a konkrét működés operációs rendszertől függ:

 1. Windows operációs rendszer
  1. Új gép létrehozása Operációs rendszer kiválasztásával: a VMware tools alapból benne van minden előretelepített lemezképben, így itt nincs semmi teendő.
  2. Új gép létrehozása Operációs rendszer nélkül: az Operációs rendszer külön történt telepítése után telepítenie kell a VMware tools, ami biztosítja az operációs rendszere számára az összes illesztő programot, illetve lehetőséget ad arra, hogy a hálózati beállításai kívülről automatikusan beállításra kerüljenek. A tools telepítése újraindítást igényel, és miután sikeresen feltelepült, utána kell a gépet a belső hálózathoz csatlakoztatni (Ez csak kikapcsolt állapotban tehető meg!), és a beállítások automatikusan megtörténnek.
 2. Linux operációs rendszer
  Telepítés után csatlakoztatni kell a gépet a belső hálózatra, ekkor megjelenik a gép belső IP címe. A virtuális gépen belül ezt, és az alábbi alhálózati maszkot, valamint átjárót (Gateway) kell megadni:
  Maszk: 255.255.255.0
  Átjáró: 192.168.0.1

Hogyan lesz pingelhető egy virtuális gép publikus IP címe?

Az adott gép tűzfalán engedélyezni kell az ICMP-t. (http://hu.wikipedia.org/wiki/ICMP)

Egyebek

Hogyan tudom megnézni a virtuális szerverem konzol képét?

A Virtuális gépek menüben minden gépnél megjelenik kicsiben a gép konzolképe, melyre kattintva új ablakban nyílik a VMware Virtual machine remote console (Mozilla Firefox vagy Internet Explorer böngésző szükséges!). Amennyiben a gép bekapcsolása után nem jelenik meg elsőre a virtuális gép (csak fekete képernyő látható), akkor a bal felső sarokban kattintson a „Megnyitás teljes képernyőn” ikonra. full screen Teljes képernyős módból a Ctrl + Alt + Enter gombok együttes megnyomásával térhet vissza!

Készül mentés az adataimról?

Ez az Ön igényeitől függ. Mi nem készítünk mentést a virtuális szerverekről, mert minden felhasználónak más az elvárása a backupok gyakoriságával kapcsolatban. Jelenleg mentéseket manuálisan tud készíteni, amennyiben előtte ahhoz tárhelyet vásárolt. Magát a mentett virtuális szervert nem lehet elindítani, hanem először vissza kell állítani azt.

Mi lesz, ha összeomlik a szerverem?

Ha csak a hálózattal van gond, a konzolfelületről helyre tudja állítani, ha mással, visszaállíthatja a mentések közül azt, ami még a hibátlan állapotról készült, vagy teljesen újratelepítheti a szervert.

Az InviCloud Virtuális gépei 32 (x86) vagy 64 (x64)-bitesek?

Nincs limitáció a telepíthető szerverek típusára, mind a 32, mind pedig a 64 bites rendszer támogatott.

Milyen böngészőkkel használható a VMware Remote Console Plug-In?

Jelenleg a szolgáltatás Mozilla Firefox és Internet Explorer böngészővel vehető igénybe. A konkrét listát itt tekintheti meg.

Windows Server telepítésekor mi a minimális követelmény a rendszergazda jelszóra?

Minimum 8 karakter hosszú legyen, és tartalmazzon legalább három fajtát a következőek közül: kisbetű, nagybetű, szám.

Miért nem működnek bizonyos funkciók Internet Explorer 9 használatakor?

A kényelmesebb használathoz érdemes felvenni az invicloud.hu címet a Megbízható helyek közé. Bővebb információ: http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/Security-zones-adding-or-removing-websites

Kolokáció

ICT berendezések egy közös területen történő négyzetméter, vagy áramfogyasztás alapú elhelyezése. A szolgáltató kolokációs konstrukcióban az áramellátást, a környezeti feltételeket (hűtés), a fizikai biztonságot, a tűzvédelmet és az oltást biztosítja.

Hoszting

A terület alapú elhelyezésen felül az informatikai rendszerek üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát biztosító szolgáltatás (telekommunikációs kapcsolatok, hálózat, felügyelet).

Virtuális szerver bérlet

A virtualizáció egy olyan absztrakt réteg létrehozását jelenti, amely elválasztja a fizikai hardvert az operációs rendszertől annak érdekében, hogy az IT erőforrások jobb kihasználása és nagyobb rugalmassága valósulhasson meg. A virtuális szerver bérlet esetén ugyanazon a fizikai hardveren akár több, független virtuálisgép szolgáltatás kialakítása lehetséges.

Szerverbérlet

Az infrastruktúra és az informatikai rendszereken felül a szolgáltató a hardvert is dedikáltan biztosítja.

Felhő alapú szolgáltatások (Cloud Computing)

A „felhő alapú” szolgáltatások olyan megosztott infrastruktúra, platform, vagy alkalmazás szolgáltatások, amelyek virtualizált környezetben az interneten keresztül érhetőek el és lehetővé teszik az informatikai erőforrások dinamikus üzembe helyezését, felügyeletét és elszámolását. A felhő alapú szolgáltatás legfőbb kritériumai: - Adatkapcsolaton keresztül érhető el - Önkiszolgáló, standardizált portál felület - Skálázhatóság - Felhasználás alapú árazás (pay as you go) - Tipikusan automatizált folyamatok (nem szükséges operátori közreműködés) - Standardizált szolgáltatás elemekből kialakított csomagolt megoldás

IaaS – Infrastructure as a Service

Olyan infrastruktúra szolgáltatás, amely virtualizáció segítségével tetszőleges alkalmazások és szolgáltatások futtatásához, vagy eléréséhez biztosít erőforrásokat a felhő modellben.

PaaS – Platform as a Service

A PaaS keretében a szolgáltató egy programkörnyezetet(platformot) biztosít a megrendelő számára az interneten keresztül. Ebben az esetben a szolgáltató a Felhőben biztosítja a környezethez szükséges hardver és szoftver erőforrásokat, melyhez a megrendelő az interneten keresztül kapcsolódik.

SaaS – Software as a Service:

Az alkalmazás szolgáltatás olyan informatikai szolgáltatástípus, amely egy adott alkalmazás futtatását, elérését biztosítja a felhőben. Az alkalmazások karbantartása és frissítése a szolgáltató feladata.

DaaS – Desktop as a Service

Lehetővé teszi a felhasználó számara a virtuális desktop hozzáférést bármikor, bárhonnan. Ez a hagyományos értelemben vett VDI megoldás. A virtuális desktopok egy központi szerveren egymástól elszeparálva tárolódnak.

Self service

Olyan felület ahol azonosítás után meglévő szolgáltatás paramétereit lehet testre szabni. Amennyiben a felület Webshoppal is ki van egészítve, akkor szolgáltatásokat meg is lehet rendelni.

Cloud

a cloud avagy számítási felhő egy sok szerverből és tárolókból álló, hibatűrő informatikai rendszer, melyből ki-ki igénye szerinti erőforrásokat használhat a saját virtuális szerverei számára.

Adatközpont

Informatikai és távközlési (ICT Information and Communication Technology) infrastruktúra biztonságos és hatékony elhelyezését, működtetését szolgáló technológiai rendszereket magában foglaló cél-létesítmény.

Redundancia

A rendelkezésre állás növelése érdekében megvalósított többszörözés. A redundancia célja a rendszer megbízhatóságának növelése, többek között a kritikus hibaforrások kiküszöbölése révén. A redundancia szintje alapvetően meghatározza a rendszer rendelkezésre állását, szolgáltatási szintjét (SLA – Service Level Agreement), megbízhatóságát. A redundancia a tartalék rendszer(ek), eszköz(ök) meglétét és hozzáférhetőségét jelenti meghibásodás vagy karbantartás esetén.

Microsoft Exchange

A Microsoft Exchange Server a Microsoft levelezést és csoportmunkát támogató, Active Directory-integrált szerverszoftvere. Főbb funkciói közé tartozik az e-mail, naptárak, feladatok, névjegyek kezelése, a mobil- és webalapú hozzáférés támogatása, és az összes adat központosított tárolása. Magyarított változata nincsen (a webes és az Outlook-kliens alapú hozzáférés kivételével), a szerveroldali funkciók angol, kínai, francia, német, olasz, japán, koreai, portugál, orosz és spanyol nyelveken hozzáférhetők.

Microsoft Expression

A Microsoft Expression a webes és Windows-ügyfélalkalmazásokat, valamint multimédiás tartalmat készítő professzionális tervezőknek szánt eszközcsomag.

Microsoft ForeFront

A Microsoft Forefront üzleti biztonsági termékek átfogó családja, amely a meglévő informatikai infrastruktúrával integrálódva, illetve az egyszerűbb telepítés, felügyelet és elemzés révén a korábbinál magasabb fokú védelmet és tágabb szabályozási lehetőségeket kínál. A Microsoft Forefront üzleti biztonsági termékcsalád tagjai az ügyfélgépek, a kiszolgálói alkalmazások és a hálózat pereme számára egyaránt képesek védelmet nyújtani.A Microsoft Forefront egy teljes körű szolgáltatást nyújtó termékcsalád, amely a teljes operációs rendszerre, valamint minden alkalmazásra és kiszolgálóra kiterjedő védelmet és hozzáférés-szabályozást biztosít az információk számára, és azok így biztonságban lehetnek a folyamatosan változó fenyegetésektől.

Microsoft Office

Az irodai alkalmazáscsomag, mely egy átlagosnak képzelt hivatalban, munkahelyen az irodai jellegű teendők számítógépes (szoftveres) megvalósítását teszik lehetővé, például szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis-kezelés, prezentációkészítés, levelezés, üzenetkezelés.

Microsoft SharePoint

A Microsoft SharePoint egy a Microsoft által a csoportmunka támogatására, fájlok megosztására és weboldalak közzétételére kifejlesztett szoftvercsalád, amely szorosan integrált a Microsoft Office program csomaggal, ám annak megléte nem előfeltétele a használatának. A következő termékeket foglalja magában: Microsoft SharePoint Server, Microsoft SharePoint Foundation, Microsoft Search Server, Microsoft SharePoint Designer és a Microsoft SharePoint Workspace.

Microsoft SQL

A Microsoft SQL Server a Microsoft adatplatformja, amely relációs adattárolásra, nagyteljesítményű adatintegrációra (ETL), gyors és skálázható multidimenzionális adatelemzésre (OLAP), adatbányászatra és jelentéskészítésre (Reporting) képes. Mindemellett kiváló platform az adat alapú alkalmazások számára.

Microsoft Visual Studio

A Visual Studio a Microsoft több programozási nyelvet tartalmazó programozási termékcsomagja, amely az évek során egyre több új programnyelvvel bővült. Jelenleg a F#, C++, C# és Visual Basic programozási nyelveket, valamint az XML-t támogatja. A csomag része még a MASM (Microsoft Macro Assembler) is, ami részleges assembly támogatást biztosít

Microsoft Windows Server

A Microsoft Windows Server egy szerveroldali operációs rendszer. Használható fájlszerverként, webszerverként, alkalmazásplatformként, építhető segítségével címtár, központosítható a rendszerfelügyelet

Microsoft Win Small Business Server

Windows Small Business Server kisvállalkozások számára készített csomag Windows Serverrel és más technológiákkal. Támogatja a csoportmunkát, biztosítja a nyomtatók, faxok és egyéb erőforrások közös használatát, lehetővé teszi a távmunkát, védi az üzleti információkat a jogosulatlan felhasználóktól, komplex adatvédelmet kínál, automatikusan menti a dokumentumok korábbi verzióit is

Belépés InviCloud ügyfeleknek
Elfelejtette jelszavát?